Pracownicy pubu – podstawa sukcesu

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane środki na lokal a jego wyposażenie, jest także przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa jest aktualnie w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś od czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, który może wpłynąć na sukces bądź jego brak. Personel. Nie jest łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów albo barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny. 

Praca kelnera nie jest dobra. Nie każdy może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym wszystkim musi wyróżniać się osoba chcąca być kelnerem. 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez ludzi młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może te zdarzyć się, iż na zmiany. 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest łatwe. Niejednokrotnie w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem dużo lat. 

Jeśli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner albo kelnerka, należy też ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

Zapaski kelnerskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *